Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

    

  

 

          

 

 

 

 

Maslow'n tarvehierarkia

Tunnetuimpia motivaatioteorioita on Abraham Maslowin tarvehierarkia. Maslowin mukaan useimmat yksilöt tavoittelevat aina korkeampaa tarvetasoa.


Maslowin mukaan ihmisellä on viidenlaisia tarpeita, jotka muodostavat hierarkisen tason. Alemman tason tarve täytyy olla täytetty ennen kuin voidaan siirtyä seuraavalle tasolle. Hierarkia on kuitenkin joustava ja ihmisen toiminnan nähdään usein motivoituneen monesta tarpeesta käsin. Esimerkiksi yksilö saattaa jättää alemman tason tarpeet lähes kokonaan tyydyttämättä pyrkiessään johonkin tärkeään päämäärään.

Tasojen järjestys on seuraavanlainen:

1. fysiologiset tarpeet 

2. turvallisuuden tarpeet 

3. liittymisen tarpeet

4. arvostuksen tarpeet

5. itsensä toteuttamisen tarpeet

Teorian perusajatus on siis se, että voidakseen hyvin ja kokeakseen elämänlaatunsa hyväksi, on ihmisen päästävä ylimmälle tasolle, jossa hän on kyvykäs toteuttamaan itseään ja saamaan nautintoa sitä kautta. Tälle edistyneelle tasolle ei kuitenkaan voi päästä, mikäli alempien tasojen tarpeissa on ratkaisevanlaatuisia puutteita. Jos ihminen on jatkuvasti kylmissään ja nälkäinen, ei hän pysty tekemään omaa hyvinvointiaan lisääviä asioita koska kaikki energia ja aika kuluu tällöin perustarpeiden tyydyttämiseen. Mikäli ihminen ei omin voimin pysty tyydyttämään perustarpeitaan, on hänen elämänsä ilman tukea ja ohjausta jatkuvaa kamppailua. Tämän vuoksi Villassa varmistetaan asukkaan elämän perusedellytykset heti asiakassuhteen alussa.